• top1.jpg
  • top2.jpg
  • top3.jpg

ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ HWALMOO HAPKIDO

ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ HWALMOO HAPKIDO

Το HwalMoo Hapkido λόγω των δυναμικών και ιδιαιτέρα αποτελεσματικών τεχνικών του κέρδισε γρήγορα την εκτίμηση και τον θαυμασμό των ασχολουμένων με τις μαχητικές τέχνες, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση του στην Ευρώπη, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Αυτό που χαρακτηρίζει την οργάνωση του, είναι ότι η μεγάλη του δύναμη, η έδρα του, καθώς και ο ιδρυτής του είναι στην Ν. Κορέα. Αυτό λέει πολλά για την αξία του, όταν σαν σύστημα υπάρχει και αναπτύσσεται σε ένα πολύ ανταγωνιστικό και απαιτητικό για μαχητική τέχνη περιβάλλον.
Ο Πρόεδρος του Hwal Moo, Moon Byung Tae 9o Dan, αναγνωρίζεται σαν γνήσιος εκπρόσωπος της κορεάτικης παράδοσης στις μαχητικές τέχνες από την κορεάτικη πολιτεία και έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις και επιδείξεις στα κορεάτικα μέσα ενημέρωσης που έχουν αφήσει εποχή.

-----------------------------------------------------------------------------
1. Το HWAL MOO HAPKIDO ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

2. To HWAL MOO HAPKIDO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
-----------------------------------------------------------------------------

 

1. TΟ HWAL MOO HAPKIDO ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Η οργάνωση του Hwal Moo αυτή την στιγμή στην Κορέα αποτελείται από την ηγεσία του, τον αντιπρόεδρο Kim Yang Gwan 8o Dan, 4 masters στο 7 Dan και 9 masters στο 6 Dan, καθώς και πάνω από 100 σχολές με περίπου 12.000 μαύρες ζώνες.

Στην Ιαπωνία επικεφαλής της οργάνωσης του Hwal Moo είναι ο master Moon Byung 7o Dan.

Στην Γερμανία την ηγεσία της οργάνωσης αποτελούν οι Hartmuth Sparschuh 8o Dan, Mark Klinger 7o Dan, και Franco Zanfino 5o Dan, λειτουργούν 15 Σχολές με 25 άτομα στο 2 Dan και 34 άτομα στο 1 Dan.

Στο Βέλγιο επικεφαλής είναι ο Ywan de Wever 7 Dan και λειτουργούν 3 Σχολές με 4 άτομα στο 2 Dan και 8 στο 1 Dan.

Στην Ολλανδία λειτουργούν 2 σχολές που τις διευθύνει ο Daniel Sjitsma 4 Dan.

Στην Ιταλία λειτουργούν 3 Σχολές με επικεφαλής τον Peluso 5 Dan.

Στην Πολώνια 2 Σχολές με επικεφαλής τον Piotre Bernard 2 Dan.

Στις Η.Π.Α. λειτουργούν πάνω από 20 Σχολές.

Στον Καναδά λειτουργούν 10 Σχολές με επικεφαλής τον Rick Rikado 3 Dan.

Τέλος, σε ανάπτυξη βρίσκεται αυτή την στιγμή το Hwal Moo σε Γαλλία και Ισπανία.

Στην Ευρώπη, λόγω της αυξανόμενης ανάπτυξής του, οι χώρες στις οποίες εκπροσωπείται έχουν δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση Hwal Moo HAPKIDO, η οποία διοργανώνει κάθε έτος αγώνες Muay Thai, Kick Boxing, Grappling, καθώς και επιδείξεις τεχνικών Hwal Moo με ή χωρίς όπλα. Αυτοί οι αγώνες έχουν συμβάλλει πολύ θετικά στην διάδοση του, μιας και παίρνουν μέρος αθλητές από διάφορα στιλ μαχητικών σχολών και τους δίνεται έτσι η ευκαιρία να γνωριστούν με την τέχνη και τους ανθρώπους του Hwal Moo. Από αυτούς τους αγώνες αναδεικνύονται αθλητές οι οποίοι συμμετέχουν αργότερα σε αντιστοίχους αγώνες που διεξάγονται με παγκόσμιες συμμετοχές στη Κορέα στην έδρα του Hwal Moo.

 

2. TΟ HWAL MOO HAPKIDO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

To HKD ήρθε στην Ελλάδα μετά από ένα σεμινάριο που πραγματοποίησε ο εκπαιδευτής ΤKD του ΑΣ Αριάδνη
Κοντοσώρος Μιλτιάδης, τον Ιούλιο του 1996 στο Ξυλόκαστρο.

Πριν από το σεμινάριο αυτό υπήρχαν ένα δυο πολύ μικρές σχολές HKD στις οποίες διδάσκονταν μη αναγνωρισμένα οικογενειακά στιλ κινέζικης επιρροής, τα οποία για αυτό τον λόγω στην πορεία του χρόνου τα εγκατέλειψαν ακόμα και οι ίδιοι οι δάσκαλοι τους.

Στο σεμινάριο αυτό για πρώτη φορά παρουσιάστηκε ένα αναγνωρισμένο στιλ HKD αναγνωρισμένης Oμοσπονδίας με έδρα την ίδια την Κορέα, το Hankido. Επίσης από αυτό προέκυψε η Ελληνική Ένωση Hapkido, η οποία με τα σεμινάρια που διοργάνωσε σε όλη την Ελλάδα και τον ζήλο των εκπαιδευτών της συνέβαλε καθοριστικά στην διάδοση του HKD.

Από την ίδρυση και την δραστηριότητα της Ένωσης ωφεληθήκαν πολλαπλά στα πρώτα τους βήματα πολλοί εκπαιδευτές άσχετα αν δεν το παραδέχονται σήμερα. Άλλοι με ένα αναγνωρισμένο δίπλωμα που αξιοποίησαν αργότερα, άλλοι με τις πρώτες βασικές γνώσεις στο HKD που τις μεγέθυναν τόσο πολύ που έφτασαν να ανακυρηχτούν σε Master και ιδρυτές στιλ, αλλά είπαμε
«ουδείς πιο αγνώμων του ευεργετηθέντος».

Εμείς για την αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε πιο κάτω τα σεμινάρια που αποδειχθήκαν σταθμοί στην εξάπλωση του Hapkido στην Ελλάδα και που συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία των περισσοτέρων και σημαντικότερων εκπαιδευτών και σχολών που υπάρχουν σήμερα.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ (1996)

Η αρχή της Ιστορίας

Το Hapkido – Hankido ήρθε στην Ελλάδα με την μορφή των σεμιναρίων - εξετάσεων. Το πρώτο σεμινάριο Hapkido - Hankido πραγματοποιήθηκε 11 έως 17 Ιούλιο του 1996 στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, με πρωτοβουλία του προπονητή Κοντοσώρο Μιλτιάδη του Α.Σ Αριάδνη. Σε αυτό έλαβαν μέρος 12 Έλληνες προπονητές του Taekwondo καθώς και η εθνική ομάδα Poumse Taekwondo της Ολλανδίας, η οποία απαρτιζόταν από 22 άτομα κατόχους μαύρων ζωνών Taekwondo – Hapkido.

Το σεμινάριο έγινε κάτω από την εποπτεία του Grand master Seo Myung Soo 9 Dan Taekwondo – Hapkido, ο οποίος ηταν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Hapkido – Hankido ( European Hapkido Federation ).

Η εκπαίδευση στο σεμινάριο ήταν συνεχής , κουραστική και μερικές φόρες επίμονη, η θέληση όμως των Ελλήνων εκπαιδευτών να γνωρίσουν κάτι νέο στο χώρο των Πολεμικών Τεχνών για την Ελλάδα, ήταν το χέρι που τους κρατούσε όρθιους μέσα στην αφόρητη μερικές φόρες, καλοκαιρινή ζεστή.

Στο τέλος του σεμιναρίου έγιναν εξετάσεις από τον Grand master Seo Myung Soo 9 Dan Taekwondo – 7 Dan Hapkido, στις οποίες αποδόθηκε ο τίτλος της μαύρης ζώνης 1 Dan Hapkido – Hankido σε 8 προπονητές του Taekwondo.

Οι επιτυχόντες ήταν:

1. ΚΟΝΤΟΣΩΡΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
2. ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ
3. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
4. ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
5. ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
6. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ
7. ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
8. ΦΩΚΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Οι εργασίες του σεμιναρίου έκλεισαν με την εορταστική εκδήλωση προς τιμή του Grand master Seo Myung Soo 9 Dan Taekwondo – 7 Dan Hapkido, ο όποιος ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από το πειθαρχημένο παράστημα και την προσήλωση που έδειξαν οι νέοι μαθητες του. Χωρίζοντας τους δρόμους τους το άλλο πρωί, οι Έλληνες Hapkidoka υποσχέθηκαν στον Grand master Seo Myung Soo, ότι θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις γνώσεις που αποκόμισαν σε αυτές τις πραγματικά ζεστές μέρες του Ιουλίου, και ότι θα συμβάλουν ενεργά πια για την εξάπλωση του Hapkido στην Ελλάδα.

Η απονομή του 1 Dan Hapkido ήταν άλλωστε η αρχή. Το μέλλον διαγραφόταν ελπιδοφόρο, αλλά ο δρόμος δύσβατος και κοπιαστικός, μέσα από προπονήσεις στην νεοεισαχθείσα ύλη.

Τον Δεκέμβριο του 1996 δόθηκε η ευκαιρία σε μερικούς Έλληνες προπονητές του Hapkido και συγκεκριμένα στους :

Κοντοσώρο Μιλτιάδη, Φλωράκη Σπύρο και Γιακούμπιακ Νίκο, να λάβουν μέρος σε Πανευρωπαϊκούς σεμινάριο Hapkido που έγινε στην Ολλανδία, υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού του συστήματος Grand Master Jag Nam Myong. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκόμισαν από εκεί, χαρακτηρίζονται σαν ιδιαίτερης σημασίας για την περαιτέρω πορεία του Hapkido στην ΕλλάδΟι εργασίες του σεμιναρίου έκλεισαν με την εορταστική εκδήλωση προς τιμή του Grand master Seo Myung Soo 9 Dan Taekwondo – 7 Dan Hapkido, ο όποιος ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από το πειθαρχημένο παράστημα και την προσήλωση που έδειξαν οι νέοι μαθητες του. Χωρίζοντας τους δρόμους τους το άλλο πρωί, οι Έλληνες Hapkidoka υποσχέθηκαν στον Grand master Seo Myung Soo, ότι θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις γνώσεις που αποκόμισαν σε αυτές τις πραγματικά ζεστές μέρες του Ιουλίου, και ότι θα συμβάλουν ενεργά πια για την εξάπλωση του Hapkido στην Ελλάδα.

Η International Hapkido Federation, κατόπιν γραπτής αιτήσεως της Ελληνικής πλευράς, βλέποντας την ακόρεστη όρεξη για την μάθηση , καθώς και το ραγδαία εξελίξιμο ενδιαφέρον των Ελλήνων προπονητών για το Hapkido, με επίσημη επιστολή της αναγνώρισης στις 22-02-1997 την Ελληνική Ένωση Hapkido (Greek Hapkido Association) καθώς και το καταστατικό αυτής.

Διοικούσα επιτροπή τους κάτωθι:

1. Mike Kohnen Πρόεδρος

2. Μιλτιάδης Κοντοσώρος Γ. Γραμματέας

3. Σπύρος Φλωράκης Ταμίας

4. Μιχάλης Παλαιολόγος Τεχνικός Υπεύθυνος

5. Κώστας Σταματέλος Μέλος

6. Στέλιος Πανούσης Μέλος

7. Μαρία Σταύρου Μέλος

8. Δήμος Φωκάς Μέλος

9. Παύλος Καζαντζόγλου Μέλος

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ 01.01.97 ΕΩΣ 31.05.97

Η νεοσύστατη Ένωση με ζήλο ξεκίνησε την διάδοση του HKD διοργανώνοντας σχολή Εκπαιδευτών στον σύλλογο του Μιχάλη Παλαιολόγου στις Τζιτζιφιές. Από τα σεμινάρια αυτά πέρασαν αρκετοί εκπαιδευτές του TKD οι περισσότεροι των οποίων μετά από εξετάσεις που έγιναν στο επόμενο σεμινάριο στο Ηράκλειο Κρήτης το καλοκαίρι 1997, το ενδιαφέρον υπήρξε εντονότατο από όλη την Ελλάδα και οι συμμετοχές υπερδιπλάσιες του προηγούμενου. Το σεμινάριο διεξήγε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Hapkido ο Master Mike Kohnen 4 Dan ΗΚD και έλαβαν μέρος προπονητές του Taekwondo από την Αθηνά, οι όποιοι είχαν προετοιμαστεί από την Ένωση όλη την προηγούμενη χρονιά, καθώς και προπονητές Taekwondo από την Κρήτη. Στο τέλος του σεμιναρίου διεξήχθησαν εξετάσεις 1 Dan Hapkido όπου και οι επιτυχόντες αποτέλεσαν την 2η γενιά εκπαιδευτών HKD στν Ελλάδα.

Πέρασαν με επιτυχία οι κατώθι:

1. Αρμαος Γιάννης

2. Γιακούμπιακ Νίκος

3. Δελημήτρος Άρης

4. Θάνος Βαγγέλης

5. Καβουρτζής Νίκος

6. Κανταρτζόγλου Γιάννης

7. Μαρκής Σταύρος

8. Μορφονιός

9. Παναγιωτόπουλος Βασίλης

10. Ροζακης Μιχάλης

11. Στρατηγος Γιώργος

12. Τοπατσης Βασίλης

13. Κουντουράκης Νίκος

14. Λουφαρδάκης Τάσος

15. Μανιουδάκης Στέλιος

16. Bardhoci Fatmir

17. Χατζηδάκης Εμανουήλ

Με αυτόν τον τρόπο τον Hapkido επεκτάθηκε και στην Κρήτη, αφού όλοι ενθουσιασμένοι από την ύλη, έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους σε αυτό.

 

Οι πρώτες επίσημες και αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές Hapkido στην Αθήνα ήταν:

1. Α.Γ.Σ Ολυμπιάδα / Σπυρίδων Φλωράκης

2. Α.Γ.Σ Τζιτζιφιών / Μιχαήλ Παλαιολόγος

3. Α.Γ.Σ Αριάδνη / Μιλτιάδης Κοντοσώρος

4. Α.Γ.Σ Corpus / Σταματέλος Κώσταντίνος

 

Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ

Από την στιγμή που υπήρχε και λειτουργούσε άριστα η επίσημη Ελληνική Ένωση Hapkido στην Ελλάδα, είχε το χρέος η Ευρωπαική ομοσπονδία Hapkido να ενημερώνει για κάθε βήμα που έκανε όσο αφορούσε την προώθηση του Hapkido στην Ελλάδα .

Ο Grand master Seo Myung Soo 9 Dan Taekwondo – 7 Dan Hapkido, πρόεδρος της European Hapkido Federation, με δίκια του πρωτοβουλία και με την παρότρυνση κάποιον Ελλήνων δασκάλων, διοργάνωσε σεμινάριο Hapkido. Αυτό πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, όπου επίσης διεξάχθηκαν εξετάσεις προαγωγής μαύρων ζωνών όπου και δόθηκαν υψηλή βαθμοί Dan και πάντα χωρίς την έγκριση της αρμοδίας αρχής εν Ελλάδι της Ελληνικής Ένωσης Hapkido.

Αποτέλεσμα της πράξης του Grand master Seo Myung Soo 9 Dan Taekwondo – 7 Dan Hapkido, πρόεδρο της European Hapkido Federation, η Ελληνική Ένωση Hapkido με ομόφωνη απόφαση τον μελών της να διακόψει κάθε επαφή με τον Κορεάτη Grand master Seo και επίσης ο προσωπικός του μαθητής ο Ολλανδός και Ελληνικής καταγωγής Master Mick Kohnen 4 Dan Taekwondo – Hankido να διακόψει και αυτός τις σχέσεις με τον δάσκαλο του.

Αποτέλεσμα όλον αυτών ήταν το επόμενο χρονικό διάστημα αρκετοί εκπαιδευτές να διασπαστούν από την Ελληνική Ένωση Hapkido, αναζητώντας ο καθένας τους το δικό του δρόμο ώστε να προωθήσουν το Hapkido στην Ελλάδα. Βέβαιος η Ελληνική Ένωση Hapkido δεν σταμάτησε την αναζήτηση της, για ένα αναγνωρισμένο διεθνή Master .

Αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστούν 20 κριτήρια από τον υπεύθυνο δημόσιο σχέσεων της Ελληνικής Ένωσης Μιλτιάδη Κοντοσώρο, όπου μέσου αυτού θα βρίσκονταν ο κατάλληλος για την κάλυψη της καινής αυτής θέσης .

Τα άτομα όπου πληρούσαν αυτά τα κριτήρια ήταν ο Grand master Mark Klinger 6 Dan HKD - TKD - MT και πρωταθλητής επί σειρά ετών στο Muay Thai, Free Fighting και Taekwondo της Korea Hwal Moo Hapkido Association & Korea Thai Boxing Association. Επίσης και ο Κορεάτης Grand master Kwang Sik Myung πρόεδρος της World Hapkido Federation με έδρα την Αμερική. Το άτομο όπου κάλυψε όλα τα κριτήρια της Ελληνικής Ένωσης Hapkido, ήταν ο Grand master Mark Klinger 6 Dan που αυτόματος έγινε και επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας.

Το 1999 ήταν ένα νέο έτος για την Ελλάδα γιατί θα διοργανώνονταν το 1º Πανελλήνιο σεμινάριο Hapkido του συστήματος Hwal Mu υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Hapkido. Βεβαία και σε αυτή την στιγμή, που βρίσκονταν το Hapkido στην Ελλάδα σε δύσκολη θέση υπήρξαν οι πρώτες διαφορές ανάμεσα στα ιδρυτικά μελή της Ένωσης με αποτέλεσμα να παραιτηθεί και τέλος να αποχώρηση για προσωπικούς λόγους ο τεχνικός της Ένωσης Παλαιολόγος Μιχαήλ. Μετά την διεξαγωγή του σεμιναρίου, αρκετοί εκπαιδευτές δεν κατάφεραν να γίνουν μελή της Ελληνικής Ένωσης Hapkido ως εκπαιδευτές, καθώς ο βαθμός δυσκολίας του συστήματος αυτού ήταν μεγάλος και απατούσε πλήρης αφοσίωση και για αυτό δεν δέχτηκαν να γίνουν ούτε απλά μελή της Ένωσης με την ιδιότητα του μαθητή και στην πορεία όπου θα είχαν απόκτηση την τεχνική κατάρτιση να προαγόντουσαν σε εκπαιδευτές της Ελληνικής Ένωσης Hapkido.

Όλα τα παραπάνω στοιχειά έχουν δημοσιευτεί στο Πανελλήνιο περιοδικό Μαχητικών Αθλημάτων Dojo τεύχος 1 / Ιανουάριος 1998

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ HAPKIDO ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Από τις 1 έως τις 12 Ιανουαρίου 1998 ο κ. Σπύρος Φλωράκης , ταμίας της Ελληνικής Ένωσης Hapkido , πραγματοποίησε ενημερωτικό ταξίδι στην Ολλανδία στην πόλη Vaals.

Εκεί ήταν η έδρα του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Hapkido Mick Kohnen 4 Dan Taekwondo – Hankido που ηταν επίσης και Έλληνας στην καταγωγή του . Ο κ. Σπύρος Φλωράκης παρακολούθησε επί καθημερινής βάσεως εκπαιδευτικά σεμινάρια μεταξύ διάφορων σχολών , καθώς και διδασκαλία του αθλήματος του Hapkido – Hankido σε αθλητές και αθλήτριες των σχολών αυτών στους συλλόγους τους , καλεσμένος των εκεί δάσκαλων και έτσι η ενημερώσει του σε νέες προχωρημένες τεχνικές ηταν γενική και εμπεριστατωμένη .

Διαπίστωσε τότε για άλλη μια φορά ότι το Hapkido είναι μια Πολεμική Τέχνη που εξαπλώνεται ραγδαία στον στίβο του αθλητισμού της Ευρώπης , γιατί είναι θεαματική και σου παρέχει μεγάλη ασφάλεια στην καθημερινή σου ζωή και στα δυο φύλα .

Σημαντική στιγμή αυτού του ταξιδίου ηταν η συνάντηση με τον Grand master Seo Myung Soo 9 Dan Taekwondo – 7 Dan Hapkido , πρόεδρο της European Hapkido Federation .

Τον ενημέρωσε για την ανοδική πορεία του Hapkido – Hankido στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθηνά , Θήβα , Κρήτη και την φιλοδοξία της Ελληνικής Ένωσης Hapkido για περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας .

Ο Grand master Seo Myung Soo έδειξε τότε πολύ ευχαριστημένος από την γενική αυτή προσπάθεια εξαπλώσεις του Hapkido – Hankido στην Ελλάδα , καθώς και την προβολή & προώθηση του αθλήματος εκείνη την εποχή μέσω του περιοδικού Μαχητικών Αθλημάτων Dojo .

 

ΤΟ ΠΡΩΤΩ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ HWAL MOO HAPKIDO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ημερομηνία 04 - 05 Δεκεμβρίου 1999

Εισηγητής Mark Klinger 4o Dan HAPKIDO

Το σεμινάριο αυτό απετέλεσε σταθμό διότι με την παρουσίαση των δυναμικών και πρακτικών τεχνικών του HWAL MOO HAPKIDO και τις ικανότητες του χαρισματικού δασκάλου Mark Klinger ο πήχης για τους μαθητές και τους δασκάλους ανέβηκε πολύ ψηλά.
Ξαφνικά όλοι, ανεξαρτήτως HAPKIDO στιλ κατάλαβαν ότι ήταν ακόμη στην αρχή της σκάλας που οδηγεί στην κατάκτηση της τέχνης του HAPKIDO.

Η υψηλή τεχνική του Hwal Μoo και ο πλούτος της ύλης του από την μια και το απίστευτα ψηλό επίπεδο - του μόλις 26 χρόνου εκπροσώπου του - από την άλλη κάποιους τους ενθουσίασαν και έκαναν σκοπό της ζωής τους να τα κατακτήσουν, και άλλους τους φόβισαν.

Η Ελληνική Ένωση Hapkido προσχωρεί με ενθουσιασμό στην Korean Hwal Moo Hapkido Association.

Στα επόμενα χρόνια από το 1999 μέχρι σήμερα η στρατηγική της Ένωσης άλλαξε. Εστίασε στην εκπαίδευση και προώθηση των μαθητών της και μόνο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα από την μια την επιβράδυνση της ανάπτυξης της, αλλά από την άλλη την μεγάλη άνοδο του επιπέδου των εκπαιδευτών της.